2011. július 22.

Tej nélkül, de hogyan?

Egy hete derült ki hat hónapos kislányomról, hogy valószínűleg tejérzékeny. A háziorvos a már régóta fennálló tünetek alapján legalábbis ennyit mondott, illetve azt tanácsolta, pár hétig mellőzzük a tejtermékeket az étrendemből, hogy az anyatejjel nehogy átkerüljenek a kis szervezetébe. Hargitának ugyanis szinte születése óta tele volt kiütésekkel a teste, néha több, néha kevesebb, néha napokig egy sem, volt hogy pár perc, de inkább javarészt pár óra alatt elhalványuló kis piros foltok - közepükön dudorral - tarkították a testét. Amíg csak ennyi volt a gond, az orvos nem aggódott, mondta ugyan, hogy valamire érzékeny lehet, hogy figyeljem magam, de igazából nem nagyon tudtam, mire és főként hogyan kellene figyelnem.

Pünkösd óta viszont egyre kellemetlenebb és félelmetesebb tünetek jöttek elő rajta. Többször volt véres a széklete, túlestünk rengeteg átsírt napon és az utóbbi hetekben az előtte jól alvó, este 8-kor elájuló, reggel 5-ig szuszogó kislányom végül már óránként ébredt éjszaka, dobálta magát, pörgött-forgott, nyüszített álmában.

Természetesen ráfoghattuk volna - mint ahogy eleinte rá is fogtuk - mindezt arra, hogy megtanult forogni, kúszni, meleg van, jön a foga, nyaraltunk, hazajöttünk, de a tünetek csak nem múltak. Egészen addig, míg el nem kezdtem szisztematikusan _minden_ tejes terméket kiiktatni az étrendemből.

S hogy ez mit jelent? Nem csak a tejet, joghurtot, kefírt, sajtot és egyéb tejtermékeket, a főzeléket, panírozott húsokat, zsemlét, kenyeret, de még a virslit és a felvágottakat is. Legalábbis azokat, amelyekben te van, vagy tejet is használó gyárban készültek, azaz nyomokban tejet tartalmazhatnak!

Az orvos sajnos nem fűzött több magyarázatot intelméhez, minthogy "másodlagos tejterméket" sem ehetek, de mire rájöttem, hogy mi is az a másodlagos és mi a különbség laktóz és tehéntejfehérje között, addigra már elkoptattam a szememet a monitor előtt. Valamiért ugyanis pár mondatnál többet sehol nem fecsérelnek a tehéntejfehérje-érzékenységre és azt is vadászni kell. Hála a jó Istennek, hogy rátaláltam egy fórumra a mamami.hu weboldalon, ahol hasonló gondokkal küzdő anyukák cserélnek tapasztalatot és recepteket! Az ő ötleteiket felhasználva igyekszem rendszerezni, hol és milyen tejmentes élelmiszereket tudunk vásárolni, s hogyan alakítsuk át a családi recepteket biztonságos étkekké, melyet a szoptatós anyuka, a hozzátáplálást éppen csak megkezdő kisbaba és később a kisgyermekek is elfogyaszthatnak mindenféle probléma nélkül.

Írom ezt  blogot magamnak, hogy el ne vesszen a keserves szöszmörgéssel fellelt információ, a családomnak, hogy tudják, mivel várhatnak bennünket a vasárnapi ebédekre és azoknak is akik velem együtt, hozzám hasonlóan kénytelenek elindulni ezen a rögös, csoki, sütemény és tejeskávé nélküli úton...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése