2012. március 9.

Fél évről röviden

Megkísérelem a lehetetlent, az elmúlt fél évet összefoglalni diétás és hozzátáplálós szempontból is.
Ahogy az a héten ismét kiderült, Hargita nem nőtte ki az allergiát még,  így feleslegesnek tartom terheléses vizsgálatra vinni tavasszal. Egyetlen kiflit ettem meg (a lipóti pékségben váltig állították, hogy megnézték az allergia-listájukat és nincs rajta, hát mégis rajta volt), eszméletlenül kemény éjszakákat köszönhettünk neki, óránkénti kelés, görcsös összehúzódás, fájdalmas szelek stb, na meg az egy hónapja tartó kiütések, talán már csak 1-2 van belőlük. Szóval diétázunk változatlanul.

Dolgok, amiket felfedeztem:

ZAJIC hajdinapor - a nagy kedvecem, kávéba, főzelékhez, pudingfőzéshez, majdnem teljesen meleg tej íze van (már ha jól emlékszem, ugyanis lassan egy éve nem ittam tejet)
DM Alnatura pudingpor - a csokis és a vaníliás is tejpormentes, illetve ugyanezen márkának  van étcsoki krémje, ami olyan, mintha tejmentes nutella lenne, szuper! Azóta tudok kakaós csigát sütni megint.

Harginak is szoktam, csak neki nem kenem meg csokikrémmel (még csak azkéne, így is megy a harc, mert úgy vélem, hogy egy egy évesnek nem létszükséglete a nassolás...), hanem KAROBPORT teszek bele. Azt egyébként zabkásába és tejbe (vagyis inkűbb gyümölcsléba vagy hajdinatejbe) grízbe is szoktam.
Dr Oetker krémespor, szintén tejmentes és tej nélkül is el lehet készíteni.

Ráálltunk a saját kenyér sütésére is, azóta nem is ettünk mást. Vegabond TK tönkölylisztet használok hozzá, néha keverem kicsi sima liszttel is, nagyon jó receptjeim vannak,majd töltök fel párat!

Na és a lényeg, a PALEO-KONYHA, ami a megmentőnk, se tej (se gabona, de ezt nem tartjuk be teljesen) se semmi allergén és vééégre nem nekem kell trükköznöm a receptekkel, hanem sok-sok helyről tudok bogarészni, ha éppen nincs ihletem.

Kalcium-pótlásra is újabb bevált trükkjeim vannak, mégpedig a lenmag (olaj változatban is) és a mákolaj! Ez utóbbit a Pödör vállalkozás készíti, minden nap megeszünk mindannyian egy teáskanállal, Hargilin is imádja, úúgy cuppog hozzá, nagyon édes!

Az étkezéseink a lányom 13 hónapos korára kb így alakulnak:
Reggel ébredés után meghitt anyatejivás, majd amint sikerült összeszednünk magunkat, reggelizünk.
Hogy mit? Általában a meglehetősen mérsékelt sebességgel beinduló, reggelente nem túl gazdag fantáziám következtében az alábbiakat:
házi májkrém kacsamájból vagy csirkemájból és mangalicazsírból, kis margarinnal turbózva, zöldfűszerekkel
sága mini virsli (már pár hete fel sem kell kockáznom, megfogja és a 4 darab fogával szépen elrágcsálja (bár inkább úgy szakítja, mint az oroszlán a gazellahúst...)
házi kakaós/karobos csiga
zöldséges vagy gyümölcsös, esetleg virslis muffin
disznóvágást követően főtt nyelv, húsos hurka, kolbász - tudom, hogy kicsi még, de egyszerűen imádja, és ugye házi, tehát nem aggódom :) (na meg már megettük az összeset meg amúgy is böjt van...)
sült zöldségfalatok
gyümölcspüré - ha sietünk és nincs idő egy órát reggelizni a kis lajhárbébivel, aki egy órát szöszmög, ha önkézzel ehet, meg nézi a sirályokat, kutyákat, a szelet, ahogy forgatja a szélforgót stb...
zabkorpa- vagy búzadara hajdinatejben vagy gyümölcslében főzve, karobporral, vaníliáva, aszalt gyümölcsökkel vagy banánpürével

Hargita kb 10 hónapos kora óta étkezik mennyiségeket. Az ebéd volt az első étkezés, amin nem csak kóstolgatott, utána jött a tízórai, majd a reggeli, az uzsonna, mostanában kezd vacsorát is kérni.

A tízórai és az uzsonna általában kölesgolyó, tönkölybuláta és gyümölcs, néha SIÓ Vitatigris gyümölcspüré (szuper, hogy magyar és nincs benne semmi a gyümölcsön és a levén kívül!), hogyha le kell kenyerezni (pl most, hogy egy hónapig tüszős mandulával és vmi vírussal szenvedtünk, csak így tudtam beadni a gyógyszert, ebbe belekeverve) Pacific bébi gyümölcsital, szigorúan csak a dobozából, szívószállal hajlandó meginni! :D

Amit még nagyon szeret és néha a reggelihez kap pár kortyot, az az alább már említett zabkakaó, szerintem ebből bármennyit meginna, de csak max fél decit kap és azt is hetente kb 1-2 alkalommal.

Ebédelni is velünk ebédel, újabban kísérletezgetünk a paleo-konyhával, majd jönnek a receptek.
A BLW-nek hála, egyre ügyesebb!
 Január eleje óta egyedül eszik villával (gyümölcsöt, húst, krumplit, leveszöldségeket), kanállal pedig úgy, hogy én megmerítem és a kezébe adom, de próbálkozik már egyedül is! Azt hiszem, ez nagyon nagy szó egy alig 1 éves gyerektől. A születésnapja óta igényli az ivást is, addig cska anyatejet ivott. Már iszik vizet (nagyon szereti, főleg ha nincs szívószálas ital, mindig a vízre esik a választása), pohárból, üvegből szipkával, szipka nélkül és szívószállal is. Az ivást egyébként a kádban gyakorlojuk, ha egyedül fogja a poharat, azért még mindig leönti magát. De ráérünk ;)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése