2011. augusztus 22.

Az első sikeres BLW és a negatív visszhangok

Tegnap sikerült megtalálnunk a megfelelő kísérleti növényt Hargita hozzátáplálásához. Eddig ugye próbálkoztunk almával, brokkolival, sárgabarackkal és répával, de egyik sem vált be - illetve az alma nagyon jó ínydörzsölő szerepet tölt be azóta is, de a levált részecskék rövid út után a szája két oldalán csorognak ki.

Sárgabarackot még a nyaralás idején "evett", vagyis egy kósza darab hiányzott a nyalogatás után a barackról - ezt azért még nem nevezném sikernek. 

Most egy hét szünetet tartottunk, ugyanis nem szerettem volna tukmálni, nehogy ellentétes hatást érjek el vele, tegnap viszont olyan gyönyörű nektarinokat láttunk a piacon, hogy vettem egyet, hátha a barack mégis nyerő lesz azok után, hogy a sárgát jól elszopogatta és nem öklendezte fel azt, ami lement (ellentétben mondjuk a brokkolival). 

Mostanában azzal játszunk, hogy a csapnál mosunk kezet naponta többször, mert amióta elkezdett mászni, profi szöszgyűjtővé avanzsáltak az ujjközei. Kézmosás után a  kezébe adtam a már leöblített barackot, édesen eljátszott vele a csap alatt, de többször a szájába is vette. Végül leültünk a játszószőnyegére és lerágtam egy kis darabon a héját, hogy meg tudja kezdeni. Eleinte nagyon óvatosan közelített felé, többször elvonta a sok játék a figyelmét, de mindig visszakalandozott. Egy idő után - szerintem ahogy sikerült már megízlelnie a húsát -, teljesen rákattant és ette, ette. Vagy negyed órán át dörzsölte a nyelvével, ínyével, a barack pedig láthatóan fogyott. Én lerágcsáltam neki a héját és végül kb négy falat maradt nekem, a felét megette! Hihetetlen, hogy eljutottunk idáig, szilárd ételt eszik!! A végén persze át kellett öltöztetni, nem gondoltam volna, hogy sikeres lesz az evés, de legközelebb már előkét kap hozzá, mert az egész ruhája úszott a baracklében.

(Persze a napot csak nyugtával, ma is kap majd és kíváncsi leszek, milyen lesz a fogadtatása.) Egy órával voltunk a délutáni szopi után, a barack után is evett úgy fél órával - hát őszintén szólva, nem tudom, mennyit... Ma reggel volt először kaki, hogy is fogalmazzam, viharosan és szelesen távozott, kicsit hígabb és sötétebb színű volt, mint szokott lenni - nem tudom, van-e összefüggés. 

Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor azt sem szabad elhallgatnom, hogy óriási nyomásnak vagyunk kitéve minden fronton. A családunk egyes tagjai majdhogynem gyerekgyilkosnak tartanak minket, mert nem tápláljuk - szerintük - megfelelően Hargit. Nem kap vitamint, beteg lesz, a tejem nem elég neki  - mondják szemrehányóan minden alkalommal. Másik részük arral példálózik, hogy én, Csabi és a többi gyerek, akit ismernek, ennyi idősen mit evett már... A védőnő is minden alkalommal rákédez, hogy állunk, én bólogatok bőszen, hogy persze, alma-krumpli-répa, először egy kanál, kiváltjuk a szopit két hét alatt. Mit is mondhatnék? Próbáltam egy alkalommal beszélni róla, de véleménye szerint megfulladna a gyerek, ha darabosat adnék neki.

Hargita annak ellenére, hogy elmúlt hat hónapos - amíg egyesek szerint elegendő az anyatej - fél kilót hízott az elmúlt hónapban, láthatóan nincs alultáplálva a kis Michelin-baba :D Pár napja egyedül képes felülni és ülve játszik, a kis kezei is egyre aprólékosabb mozgásra képesek. Nem 3 hónapos, hogy a nyelve mögé cselezett étellel és tejjel összekevert pépes folyadékkal kelljen itatni, folyadéknak ott az anyatej, amit- ha a jó Isten is úgy akarja - reményeim szerint még legalább egy évig a rendelkezésére áll. Vagy tovább. Amíg igényli és amíg nekem nem kellemetlen. Az anyatej vitamin-összetétele pedig minden vizsgálat szerint egészen egy éves korig tökéletesen elegendő a babáknak, a vitaminhiány miatti aggdalomtól rettegve nem szabad túl korán elkezdeni a hozzátáplálást! Vannak gyerekek, akik már 5 hónaposan érettek az egyéb táplálékra, vannak, akik csak 9-10 hónaposan lesznek azok. ÉS ha nekünk tegnap ez a nagy érdeklődés csak a véletlen izgalomból fakadt, akkor sem leszek elkeseredve és akkor is visszafogom magam, mert a lányomnak a legjobbat szeretném. Nem eltelíteni a gyomrát olyan táplálékkal, amit nem tud megemészteni, hogy a tejnek ne legyen hely, csak azért, mert kéne már ennie, mert más is etetné rajtam kívül vagy mert nekem sokkal nagyobb szabadságot adna, hogyha nem kéne haptákban állnom 0-24, mikor fog szopizni.


1 megjegyzés:

  1. Helló! Most találtam ide hozzád a Mamamiról. És hát mi most tartunk ott ahol ti augusztusban. Sokan szörnyülködnek, hogy a 8 hónapos fiam még mindig csak anyatejet eszik, és még csak kóstolgatja a brokkolit-répát-karfiolt-banánt stb... És hiába mondom, hogy 9 kiló és áll és mászik és kacag és kicsattan, csesztetnek, hogy tuti azért ébred éjjel mert éhes. Te már biztos előrébb vagy, én még most tanulom hogy miért is van két fülem! :)
    Nati
    www.szezammag.blogspot.com

    VálaszTörlés