2012. november 24.

Megdöbbentő hírek

Azt hiszem, az előző blogbejegyzésem végét kicsit elkiabáltam, ugyanis hamarosan Harginak is szüksége lesz az alant említett tápszerekre. Nem szeretnék ennyire előreugrani az elmúlt hetek történéseiben, de lényegében minden összefügg ezzel. Mivel pár hete kiderült, hogy már a tojás sárgáját sem tolerálja (készítettem ugyanis sárgájából és zabtejből bundáskenyeret, ami nagyon ízlett neki), a szája körül, majd később a testén is szinte azonnal megjelentek a kiütések. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami arra sarkallt, hogy gasztroenterológussal ismét megnézessük. A BIK gasztroorvosa, akinél korábban voltunk, elvből szóba sem jött, hiszen az a fajta erőszakos terhelés, amit felvázolt számunkra H alig féléves korában, szóba sem jöhet nálunk, ugyanis nem vagyok hajlandó kitenni egy beteg gyermeket 2 dl tejnek. Ennél már sokkal humánusabb terhelési lehetőségeket is elfogad a szakma az allergia kimutatására. Egy kedves, nagyon hasonló cipőben járó ismerősünk ajánlott végül egy tündéri doktornőt, viszonylag hamar sikerült időpontot kapnunk a magánrendelésére. A fennálló tünetek alapján (H bűzös és emésztetlen széklete, s egyebek) felmerült a vizsgálaton, hogy krónikus bélgyulladásban szenved attól, hogy a teljes tej és tojásmentes diéta nem elegendő. A doktornő valószínűsítette, hogy a hal, a laktóz, a fruktóz és a szacharóz is problémát okoz H-nak, így az elkövetkező hetekben minden ilyesmit ki kell hagynunk az étrendből. Vagyis a tojás miatt nem ehet tyúkhúst (hiszen azonos a fehérjeszerkezet), hüvelyeseket a laktóztartalom miatt, illetve egy napon vagy zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmazhat az étrendje. Emellett a fehérjepótlásra tápot írt fel, melyet napi rendszerességgel (egyelőre rizstej helyett) kell innia a kisasszonynak.

Első hallásra halálra rémültem, hogy akkor szegény mit ehet, de már kezdünk belerázódni a dolgokba. Remélhetőleg lassan a család is hozzászokik az új rendszerhez, de az biztos, hogy sokkal kreatívabbnak kell lennünk a későbbiekben.

Egy jó diétával a bélgyulladás fél év alatt elmúlhat - így szólt a bíztató orvosi feltételezés, - és akkor lassan bizonyos ételeket talán vissza lehet vezetni majd a táplálkozásába.

6 megjegyzés:

  1. Fú, kitartást az új diétához!
    Egy kérdés: a hüvelyesekről még nem hallottam, hogy laktózérzékenyek nem fogyaszthatják -mi az összefüggés? :o Ill ez minden lakózérzékenyre vonatkozik?

    VálaszTörlés
  2. Köszi, igyekszünk túlélni :)

    A hüvelyesek és a káposzta is laktózt tartalmaznak, ez a borsó esetében pl a termés 70%-a. A doki úgy magyarázta, hogy a "puffasztó" ételek valójában mind laktóztartalmúak és azért puffasztanak bizonyos embereket, mert azok valamennyire érzékenyek a laktózra.

    VálaszTörlés
  3. Fú, ezt nem tudtam! De így már értem, gyerekkoromban miért reagáltam rosszul ezekre! na meg most a gyerekeim... Nagyon köszönöm, jó, hogy írtad, ez fontos infó!

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Megírnád az orvos nevét?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Zsej! Nagyon orulok h ratalaltam a blogodra, mert hasonlo (bar meg nem olyan sulyos) cipoben jarunk a harom honapos kislanyommal. Irigylem a kitartasod, nagyszeru anyuka vagy! Viszont utolso bejegyzesed ota eltelt 3 ev. Kivancsi vagyok, mi tortent azota? Meggyogyult a kis Hargita? Valaszolj,kerlek, ha nem vagyok tul tolakodo. Udv. Zsuzsi

    VálaszTörlés
  6. Kedves Zsej!

    En is kivancsi lennék a kislanyod állapotára. Kicsikém 5 hónapos, csak anyatejes baba, teljes Tejmentes dietan vagyok megis vannak tünetei, egyre jobban. A doktornő nevére is kivancsi lennék.
    Köszönöm
    Üdv,
    Melinda

    VálaszTörlés