2012. augusztus 31.

Padlizsánkrém

A nyárutó nagy kedvence nálunk a padlizsánkrém, avagy vinete. Hargita egymagában megszik egy egész padlizsánt reggelire (persze, kenyér nélkül - illetve a kenyérről módszeresen leszipkázva a krémet, igazi Norbi update-es ;))


Padlizsánkrém reggelire 

1 padlizsán
1 fej hagyma
1 fej paradicsom
fűszerek igény szerint

1 padlizsánt jól megböködünk hústűvel, sütőpapírra tesszük, mintegy egy-másfél óra alatt a sütőben ráncosra sütjük. Amikor megsült, fa késsel(kanállal) kikaparjuk a héjból a húst és a magokat, majd jól összetrancsírozzuk, hogy centinél is kisebb darabokat kapjunk. Az, hogy a padlizsán ne érintkezzen fémmel, ősi tradíció, vannak, akik szerint megkeseredik (ez nem igaz, legalábbis acél vagy kerámiakéssel nem, aluminiumot nem próbáltam), van, aki szerint a fémmel érintkező padlizsánból eltávoznak a hasznos elemek. Nos, nem tudom, de gyönyörű padlizsánkésem van és mindig öröm használni.
Amikor összeszöttyesztettük, egy fej paradicsomot a lehető legapróbbra vágunk és így teszünk egy kis fej hagymával is. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal és csomborral fűszerezzük, összekeverjük a padlizsánnal és éjszakára állni hagyjuk, ha kibírjuk, ha nem, együltő helyünkben megesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése